Om Mexiko

Resmål, nyheter, restips och fakta om Mexiko

Fakta om Mexiko

Information och fakta om landet Mexiko eller México som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Mexiko är landet med vackra stränder, kristallklart vatten, en uråldrig historia, goda tacos i majsbröd och en härlig och skön atmosfär. Landet är ett av de folkrikaste spansktalande området på jorden. Ett stort land med varierande klimat från tropiskt till ökenklimat. Fakta och bra att veta om Mexiko.

Information om Mexiko

Landet är en federal konstitutionell republik i Nordamerika. Mexiko gränsar i norr till USA, i söder och väster till Stilla havet, i sydöst till Guatemala, Belize och Karibiska havet och i öster till Mexikanska golfen. Huvudstad och största stad är Mexico City. Area totalt är 1 960 258 km². Befolkning var 2015 121 005 815 vilket ger en befolkningstäthet på 61,7 inv./km². Valuta är mexikansk peso (MXN). Landet ligger i tidszonen UTC-6 till -8 och under sommartid UTC-7 till -5. Nationalitetsmärke är MEX, landskoder är MX, MEX, 484 och landsnummer är 52. Landet sträcker sig från den kaliforniska halvön i nordväst till Yucatan i sydost. Lägsta punkt är Laguna Salada, 10 meter under havet. Stora bergskedjor är Sierra Madre, Eje Neovolcanico Transversal. Stora floder är Rio Bravo, Rio Balsas, Rio Usumacinta, Rio Lerma, Rio Grijalva. I landets södra och mellersta delar finns aktiva vulkaner och jordbävningar är inte ovanliga. Religiös tillhörighet i landet är katoliker 89 %, protestanter 6 % och annan 5 %. Landet är indelat i 31 delstater och ett federalt distrikt. De 31 delstaterna är: Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Coahuila, Colima, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Mexiko, Michoacán de Ocampo, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro Arteaga, Quintana Roo, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán och Zacatecas.

Landet har en lång tradition inom konst, mat och kultur, och rankas femma i världen och etta i Amerika på UNESCO:s världsarvslista. Landet är en federal konstitutionell republik med tvåkammarparlament. Teoretiskt har de 31 federala staterna autonomi, men i praktiken är makten centraliserad till presidenten. Mexiko har en marknadsekonomi med en blandning av modern och gammal industri och jordbruk. Inkomstskillnaderna i Mexiko är mycket stora och närmare 40 % av Mexikos hushåll lever under fattigdomsgränsen.

Turism i Mexiko

Mexiko har stor turist industri i de mesoamerikanska kulturområdets norra del finns många välkända ruinstäder. Bland annat det multietniska Teotihuacán ligger i Mexiko. Här fanns Aztekerriket med städer som Tlacopán, Tenochtitlán och Texcoco. Yucatánhalvön var hem för större delen av Mayakulturen med bland andra Palenque, Chichén Itzá, Uxmal, Cobá och Tulúm. Resmålet Cancún på Yucatán har tagit över ledarrollen som turistort efter Acapulco.

Mexikos historia

I Mesoamerika utvecklades många kulturer till avancerade civilisationer som Olmek, Toltek Teotihuacán, Zapotek, Maya och Aztek. År 1521 erövrade och koloniserade Spanien territoriet och administrerade det som vicekonungadöme. Mexiko blev självständig år 1821. Efter självständigheten präglades den följande perioden av ekonomisk instabilitet, territoriell utbrytning och inbördeskrig och två långa inhemska diktaturer. Diktaturerna ledde senare till den mexikanska revolutionen 1910. 1911 besegrade revolutionära styrkor under Francisco Villa, Emiliano Zapata och Pascual Orozco den federala armén. År 1929 bildades det politiska partiet Partido Nacional Revolucionario, PNR, som senare bytte namn till Partido Revolucionario Institucional, PRI. PRI kom att ha makten i Mexiko till slutet av 1990-talet.

Språk som talas i Mexiko

Huvudspråk är spanska men det finns olika regionala inhemska språk bland annat mayaspråk och nahuatl samt isolerade språk så som purepecha. Det finns 67 inhemska språk.

Mexikos flagga

Mexikos flagga började användas 1821. Den är tredelad med band i grönt, vitt och rött. Den gröna färgen symboliserar oberoende, den vita står för den rena religionen och det röda fältet är en symbol för de mexikanska delstaternas enighet. Mitt på flaggan finns statsvapnet, som föreställer en örn som sitter på en kaktus och har en orm i näbben. Statsvapnet infördes i flaggan för att den skulle bli lättare att skilja från Italiens flagga.

Mexiko flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA