Är du en av dem som just nu planerar inför en jul- och nyårsresa till ett tropiskt land? I så fall är det klokt att se över reseapoteket för att slippa obehagliga semesterupplevelser p g a myggburna sjukdomar.

I Thailand smittas varje år hundratals svenskar av denguefeber och sjukdomen har ökat dramatiskt i många tropiska länder på senare år, även i Karibien, Centralamerika och Sydamerika. Här finns även sjukdomen chikungunya, som ger liknande influensaliknande symtom som denguefeber.

Varken för denguefeber och chikungunya finns det idag något vaccin även om det forskas intensivt och lovande resultat har rapporterats, speciellt mot denguefeber. Båda sjukdomarna sprids av dagaktiva myggor och det enda sättet att undgå ev. smitta är att undvika att bli myggstucken.

Heltäckande kläder med långbyxor och långärmad tröja/skjorta är knappast ett alternativ dagtid på en sol- och badresa men skyddar morgon och kväll. Under natten kan man ligga under myggnät. Finns det fläktar eller luftkonditionering hjälper det också till att hålla myggen borta.

Myggmedel skyddar mot myggstick och rekommenderas av Folkhälsomyndigheten vid resor till drabbade områden. Ta med MyggA hemifrån så vet du vad du får och att det medel du använder lever upp till de höga krav på effektivitet och säkerhet som ställs av de svenska myndigheterna. MyggA säljs som roll-on, stick och spray och finns under vintern framför allt att köpa på apotek.